Branża gastronomiczna dynamicznie się rozwija, a wykwalifikowani kucharze stale poszukują nowych połączeń oraz sposobów na obróbkę żywności. Efektem tych poszukiwań stał się rozwój nowej dziedziny gastronomii, czyli kuchni molekularnej. Czym jest kuchnia molekularna? Sprawdź tutaj.
Z czego powstają potrawy kuchni molekularnej?
Dziwactwa kuchni molekularnej mogą stwarzać pozory, że tego rodzaju kuchnia to sama kuchnia. Prawdą jest jednak to, że kuchnia molekularna z założenia powinna być zdrowa. Tego rodzaju dania powstają więc w stu procentach z naturalnych składników, które jednak poddawane są unikalnym i zaawansowanym metodom produkcji. Jednym z najpopularniejszych kucharzy molekularnych jest Hiszpan Ferran Adria, którego restauracja każdego roku przyciąga miliony gości, którym zależy na niecodziennych doznaniach smakowych.
Kuchnia molekularna sklep
Realizacja przepisów w kuchni molekularnej nie jest tak skomplikowana, jak mogłoby się wydawać. Tak naprawdę kucharzem molekularnym może zostać każdy. Zdobycie odpowiedniego wyposażenia umożliwi sklep dla kuchni molekularnej. W takim miejscu można zakupić między innymi środki żelujące, które pozwolą na sferyfikację soku, czyli podanie napoju w formie granulatu, który można spożywać łyżką.